İNFEKSİYONDAN KORUNMA KILAVUZU

Diş teknisyenleri için

Carpraz infeksiyon

 

Alın teri ve emeklerini esirgemeyerek diş hekimlerinin klinikteki başarısının en önemli kaynağı olan isimsiz kahramanların yani diş teknisyenlerinin infeksiyondan korunmaları gerekir. Bir diş hekimi ve mikrobiyolog olarak belkide ülkemizde diş teknisyenleri için ilk infeksiyondan korunma kılavuzunu hazırladım.

Bu belgeyi pdf olarak indirip dağıtabilir, linkini kopyalayıp teknisyeninize yollayabilir, internette ve sosyal medyada serbestçe kullanabilirsiniz. (Dr. Murat Aydın, 2020)

çizgi

 



ÇAPRAZ İNFEKSİYON NEDİR

Hastadan hekime, hekimden hastaya veya personele, veya hastadan bir sonraki hastaya infeksiyonun aktarılmasına çapraz infeksiyon denir.

Capraz infeksiyonun yol haritasındaki oklar mikroorganizmaların göç etme yönünü göstermektedir. Dikkat edilirse mikroorganizma trafiği 3 farklı yoldan ilerlemektedir. (Çizim: Murat Aydın, 2011)

Bulaşıcı hastalıklar hastadan diğer hastaya yayılabilir. Bir hastadan bir sonraki hastaya yayılabilir. Hastadan hekime veya hekimden hastaya yayılabilir. Hekimden yardımcı personele ve diş teknisyenine veya diş teknisyeninden hekime de yayılabilir.
İnfeksiyonu taşıyıcı olan kan ve salyadır. Bunlar kontrol edilebilse bu bulaşma trafiği engellenebilir.
Mikroorganizmaları taşıyıcı olan ölçü, alçı ve protezdir, ancak bunlar tamamen kontrol altına alındığında bu kompartımanlar arasında infeksiyon bulaşı engellenebilir.
Mikroorganizmalar kullanılan aletlere, ölçü maddelerine ve ölçü kaşıklarına geçmektedir. Alınan ölçüler ve ölçülerden elde edilen alçı modellerin ve şablonların, artikülatörlerin, airatör başlıklarının, polisaj motorları, laboratuvar alet ve cihazlarının bu yolla kirlendiği bilinmektedir.

HANGİ HASTALIKLAR TAŞINIR ?

Salyadan ve kandan gelen bir çok mikroorganizma, ishal yapan bağırsak bakterileri, dolama, yara ve apselere sebep olan bakteriler, verem mikrobu, kasık ve tırnağa yerleşen mantarlar, uçuk virüsü, aids virüsü, sarılık virüsleri, korona virüs, grip virüsü, çocuk felci ve kızamık virüsleri ve daha düzinelerce hastalık ölçü maddeleri ve alçı ile taşınabilir.
Ölçü maddesindeki düzensiz yüzeylere özellikle aljinatlarda ve disinfekte edilmeden dökülen alçı parçalarında biraz daha fazla mikroorganizma bulaştığı bildirilmiştir. Bu mikroorganizmalar protezden pomzaya geçebilir, pomza kutusunda yaşamaya devam ederler.

HASTALIKLAR NE İLE BULAŞIR?

Laboratuar ile klinik arasındaki mikrop taşıyıcılar şunlardır :
1) ölçü maddeleri,
2) alçı model,
3) ölçü kaşıkları,
4) oklüzal mum,
5) artikülatör
6) protezler.

Diş teknisyeninin vücuduna mikroplar şu yollarla girer

1) Doğrudan temas etmek:
Açık yarası veya elindeki deride bir çizik varsa mikroplu bir ölçü maddesine temas ederek bu mikroorganizmayı bulaştırmak mümkündür

2) Dolaylı temas :

Kirli ölçü maddesi bir cisime temas ederek mikroorganizmayı ona bırakır. (Örneğin spatüle veya alçı kaşığına). Daha sonra bu spatül bireyin açık yarasına temas ederek infeksiyonu başlatabilir

3) Yaralanma :
Kirli ve sivri bir cisim bireyin eline batabilir.

4) Soluma:
Kirli yüzey basınçlı su ile yıkanırken veya hava ile kurutulurken yüzeyden kalkan mikroorganizmalara bireyin solunum yoluna girebilir.
Yukarıda işaret edilen infeksiyon tehdidini gidermenin en etkili yöntemi mikroorganizmaların yayılmasını önleyici tedbirler almak ve disinfeksiyon yapmaktır.

 

Neyi nasıl disinfekte edeceğiz, bu işi yaparken hangi kimyasalları nasıl kullanacağız? Şimdi disinfektanları ve nasıl disinfekte edileceğini görelim....

Bu belgenin tamamını ücretsiz olarak PDF formatında indirebilirsiniz.
indir

 

Dr. Murat Aydın kimdir

Diğer kitapları